« logo-image

Braka in i väggen

"Hur är läget?"

"Jotack, fint. Du då?"

"Bara bra!"

Ovan fraser säger ingenting om något; de är hälsningsfraser som vi programmerat oss att använda och de kan se ut precis som ovan, eller på en massa andra, olika sätt. Man svarar aldrig på frågan, utan på hälsningen som frågan maskerat sig som. Ibland mår man bra, men ibland mår man mindre bra. Ibland vet man om att man inte mår bra, andra gånger har man lyckats dölja det så väl att man inte ens själv känner till det. Känslolivet är sannerligen komplicerat.

Hataktioner mot sig själv - eller döva smärta

Det finns så många olika sätt att inte må bra på. Och det finns så många olika sätt som denna inneboende smärta kan ta sig uttryck. Man dövar sig med olika saker - vissa skär sig, andra dricker sprit och ytterligare andra söker destruktiv bekräftelse i sexuella kontakter. Några begraver sig i jobb. Man vill skada sig själv för att man antingen inte tycker om sig själv, eller för att döva smärtan som finns inuti.

Känner du dig själv?

Jag "gick in i väggen" för några månader sedan. Jag hade ingen aning om att jag inte mådde bra, men jag hade stressat sönder mig själv så till den grad att jag slutade fungera. En dag fick jag andnöd och såg bara flimmer framför ögonen. Sedan kom smärtan i hjärtat. Efter en hel natt på akuten fick jag träffa en psykolog som sa att jag haft en panikattack. Jag fick tid för akut samtalsterapi i Malmö och det var där min resa till att lära känna mig själv lite bättre påbörjades. Det har inte varit lätt, men det är verkligen värt det.

Känner du dig själv?

24 Oct 2017