« logo-image

Vad behöver man för att rida?

Jag får ofta frågor från folk vad det egentligen som behövs för att kunna rida och jag tänkte därför berätta lite om några av de prylar jag har för att ge en liten bild av vad som behövs. Det första, och antagligen det dyraste, är ju hästen såklart. Om man vill äga en egen häst så får man räkna med en ganska hög kostnad. Men det finns också möjlighet att bli samryttare på någon annans häst, eller att man hyr in sig för att rida. Kolla gärna med en lokal ridklubb! Men vad behöver man mer? 

  • Personlig utrustning: Ridstövlar med klack, ridbyxor, skyddsväst och hjälm. 
  • Sadel: Det finns olika sadlar för olika ändamål. Dressyr har en typ av sadel medan fältrytt har en annan. Under sadeln har du ett schabrak eller en vojlock för att skydda hästen mot skavsår. 
  • Träns: För att kunna styra och kontrollera hästen bättre använder man tyglar, bett och träns som sitter över hästens huvud och i munnen. Även dessa finns olika typer för olika ridstilar. 

Är det allt man behöver?

Nej, men för att kunna rida så räcker de saker jag nämnt ovan. Utöver detta så måste du också ha hästskor och utrustning för att vårda din häst och det är, enligt mig, den absolut viktigaste biten av dem alla. Du kan ha mängder av schabrak, sadlar och andra prylar men sköter du inte om din häst på ett bra sätt så spelar inget av det övriga någon roll. 

26 Oct 2018